ODS chce vyčkať na nedôveru Rusnokovej vláde, ČSSD sa pokúsi o voľby

28.06.2013 Celý región

Praha 27. júna (TASR) - Predstavitelia Občianskej demokratickej strany (ODS) i Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) potvrdili dnes na rokovaniach svojich vedení doteraz známe postoje k úradníckej vláde. Vyplýva to z informácií tamojších elektronických médií.

Občianski demokrati mienia vyčkať na druhý pokus hlavy štátu o zostavenie vlády. Sú presvedčení, že kabinet Jiřího Rusnoka dôveru v snemovni nezíska a prezident Miloš Zeman potom bude viac rešpektovať existenciu väčšiny 101 hlasov pre podporu kabinetu ich kandidátky Miroslavy Němcovej na pôdoryse doterajšej koalície ODS-TOP 09-LIDEM. Výkonná rada ODS sa zhodla dnes na tejto stratégii. Strana súčasne vyzvala Zemana, aby sa vrátil k štandardným krokom pri riešení politickej krízy.

ČSSD sa naopak nevzdáva a dúfa, že sa jej podarí presadiť predčasné voľby. Hlasovanie o rozpustení Poslaneckej snemovne by sociálni demokrati radi dosiahli do polovice júla, predpokladom je však zozbieranie 120 hlasov poslancov. Toľko však opozícia bez podpory ODS alebo TOP 09 nedá dokopy.
 

Vyberte región